The Elements

En hisnande föreställning som kombinerar luftakrobatik, pyroteknisk konst och en ljusshow vid och ovanför Aura å. Gruppen Versus Circus från Helsingin Sirkusammattilaiset ry presenterar finländsk modern cirkus i all dess skönhet.

27.8 kl. 22-22.30, Invid Teaterbron
 

Forneldarnas natt

Kulturhuvudstaden Åbo inbjuder alla invånare i Östersjöregionen och skärgårdsbor i olika länder att delta i Forneldarnas natt och utarbeta egna, lokala program. Samtidigt utmanar man människor och samhällen att avge löften för Östersjöns väl. Virtuella eldar kan markeras på internet på adressen: www.muinaistulienyo.fi

Eldarna tänds i kustområdena 27.8 kl. 21.30
I Åbo tänds fornelden på Aura å.


Viva la Diva!

Kultursommaren kulminerar i slutet av augusti i operasångerskan Karita Mattilas besök och framträdande i sin hemstad. I Åbo slottsparks kulturhistoriska miljö får stjärnsopranen sällskap av Åbos egen världsberömde bassångare Matti Salminen och tenoren Jorma Silvasti. Kvällens drottning och ståtliga herrar ackompanjeras av Åbo filharmoniska orkester som dirigeras av Susanna Mälkki.

25.8 kl. 19.30, Åbo slottspark
Biljetter: www.lippu.fi
 

Henrik och häxhammaren

Henrik och Häxhammaren är en folkopera om svartkonst, sabbatssånger och fundamentalism. Den stora folkoperan i Åbo samlar över 100 medverkande och uppträdande på en historisk plats, Åbo slotts gård. Verket framförs huvudsakligen på svenska, men textas även på finska.

27.8. och 28.8 kl. 20, Åbo slotts gård
Biljetter: 45 / 35 €, www.lippu.fi
 

Flux Aura 2011

Det internationella miljökonstevenemanget erbjuder konstupplevelser i Aura å och på dess stränder. Kolla på den jättelika prästkragen, flocken av ejdrar och de himmelska gåvorna!

till 31.8.  Se kartan: www.turku2011.fi/fluxaura
 

Fantasiarmadan

Dansteatern Eris grupp av fantasifigurer flyter fram på en vattenloppa i Aura å.Tillåtet att le!

26.8 kl. 18-20 och 27.8 kl. 12-14

SaunaLab

Bastur, designade av konstnärer, väntar på någon som vill bada! Hot Cube och Sauna Solaris är belägna vid Wäinö Aaltonen museet, Sauna Obscura på Saaronniemi badstrand och The Sounding Dome i Kuppis simstadion.

Bokningar och turer: www.saunalab.fi


Nystad–New York

En produktion av dockteaterensemblen HOX Company soundtracket för Helena från Nystad är Frank Sinatra, medan Helen från New York lugnar sig när hon får lyssna till samisk jojkmusik. Den finska själens landskap smälter ihop med urban amerikansk citykultur.

25 och 26.8 kl. 19 | 27.8 kl. 14 och 19, Åbo Stadsteatern, Pikkolo
Biljetter: 15 / 12 €, www.lippu.fi
 

Centralparken för kulturmotion: Evenemanget Drömparken

Evenemanget öppnar en aktiverande konstpark och kulturstig i Idrottsparken. Ett mångsidigt program, platser att stanna upp och vardagsrum runt om i parken.

27.8 från kl. 10, Idrottsparken
Fritt inträd!


Utställningarna på Åbo slott

Maria och mästaren
Videotriptyken Maria och mästaren är ett nyskapat verk av Åbobon och konstnären Saara Ekström, som på ett modernt sätt tolkar bilderna och symboliken kring den finska Mariamyten samt lyfter fram symboler och tabun som anknyter till kvinnlighet och sexualitet.

Inre landskap
Utställningen med keramik-, video- och fotokonst berättar genom stadsbornas minnen en historia om Åbo, förr och nu.Som tolkar fungerar de japanska keramikkonstnärerna Tomoko Kurahara och Satoko Sai samt fotokonstnären Marja Pirilä.

Biljetter: 8 / 4,5 €